Fysiotherapie Soestdijk
Koninginnelaan 37A
3762 DA Soest
035 - 601 38 14

Patiënten informatie stepped care Artrose
Artrose van de knie of heup

Bij artrose wordt het kraakbeen dunner. De botten kunnen daardoor niet makkelijk meer langs elkaar bewegen, dit veroorzaakt pijn en stijfheid in het gewricht. Artrose kan niet meer genezen, maar er zijn behandelingen mogelijk die de klachten verminderen. Deze behandelingen gaan stapsgewijs, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Stap 0 Niet begeleide leefstijl-veranderingen bij artrose van de knie of heup (zelfzorg)
In deze fase heeft u nog geen hulp inge-schakeld van de huisarts of fysiotherapeut. Eén van de meest effectieve manieren om de klachten van pijn en stijfheid in deze fase te verminderen is overgewicht voorkomen en voldoende te bewegen zonder te zwaar te be-lasten. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede oefeningen. Iedere kilo die u kunt verliezen, is weer een kilo minder druk op het gevoelige gewricht. U kunt ook pijn-stillers slikken: paracetamol, maximaal 4 keer per dag 1000 mg.

Stap 1 Begeleiding bij leefstijlveranderingen
In deze fase zijn de klachten van uw knie of heup niet meer acceptabel. U schakelt de hulp in van de huisarts of fysiotherapeut. De huisarts of fysiotherapeut doet onderzoek om vast te stellen of er sprake is van artrose. Hiervoor geeft een röntgenfoto geen extra informatie. Zowel de huisarts als de fysiotherapeut hebben een overzicht van de situaties waarvoor het belangrijk is dat u een specialist in het ziekenhuis ziet. Als er sprake is van artrose verwijst de huisarts u door naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut gaat met u onderzoeken wat de beste aanpak is voor uw specifieke situatie.

Stap 2 Individuele begeleiding door fysio-therapeut en/of diëtist
In deze fase wordt er een programma opgesteld door de fysiotherapeut dat past bij uw situatie. Daarin wordt de mate van artrose meegenomen, uw leefstijl en uw verzekerings-situatie. U gaat in deze fase aan de slag met dit programma. Uw voedingspatroon kan invloed hebben op het verloop van de (klachten van) artrose, met de diëtist kunt u uitzoeken waar voor u de winst uit aanpassingen van uw voeding te behalen zijn. U zult zien: uw kwaliteit van leven verbetert!

Stap 3 Medicatie per injectie
Tijdens de eerste stappen kan het gewricht van de heup of knie reageren op de behandeling waardoor de klachten toenemen. Als de orale pijnstillers onvoldoende succesvol zijn, kan de huisarts of specialist een injectie in het gewricht geven waarna het trainingsprogramma kan worden hervat. Deze injectie kan maximaal 3x per jaar gegeven worden en bij uitzondering 1x extra.

Stap 4 Operatieve traject
Als alle voorgaande stappen doorlopen zijn en de klachten nemen niet voldoende af of komen na verloop van tijd weer terug, dan kan de huisarts u doorverwijzen naar de specialist in het ziekenhuis. In samenspraak met de specialist wordt onderzocht of een operatie een oplossing kan bieden.

Stap 5 Revalidatie na operatie
Na de operatie zal u door de fysiotherapeut ondersteund worden bij uw herstel. De oefeningen en leefstijlveranderingen die u in de eerste stappen heeft toegepast komen uw algehele gezondheid en herstel na de operatie ook zeer ten goede!

Het afpraakformulier wordt geladen...

Een afspraak maken met een van onze therapeuten

Om een afspraak te maken met een van onze therapeuten laat u hiernaast uw gegevens achter. Wij nemen dan op korte termijn, tijdens kantooruren contact met u op.

Mocht u de komende dagen op bepaalde momenten niet goed bereikbaar zijn, vermeld dat dan bij de opmerkingen. We proberen hier zo goed mogelijk rekening mee te houden.

  • Voer uw nummer in zonder streepjes